گردشگری نقطه عطف دیپلماسی عمومی

مدیرکل دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه گردشگری را نقطه عطف دیپلماسی عمومی دانست و گفت: در دیپلماسی عمومی دولت‌ها پای خود را عقب کشیده و مردم بدون واسطه با هم مواجه می‌شوند و با هم گفت‌وگو می‌کنند.


به گزارش ایسنا، سیدعلی پاکدامن پنجشنبه 21 تیر در نشست مسئولان کشوری و رؤسای نمایندگی‌های خارجی مقیم جمهوری اسلامی ایران در استان همدان، اظهار کرد: مردم کنش‌گران اصلی در گردشگری‌اند،این مردم هستند که فارغ از کلیشه‌سازی‌ها و انگاره‌پردازی‌های رسانه‌ای تصمیم می‌گیرند چگونه و با کجا در جهان تعامل داشته باشند.


وی با بیان اینکه گردشگری مفهوم حقیقی دیپلماسی مردم برای مردم و ارمغان آن شناخت و درک است، ادامه داد: صلح حقیقی در پناه چندجانبه‌نگری و پرهیز از یک‌سویه‌نگری و تحمیل عقاید به دست می‌آید.


پاکدامن با اشاره به اینکه گردشگری در این صلح جهانی نقش بزرگی دارد، اظهار کرد:تحقق صلح پایدار از طریق همگرایی در نگرش‌ها و احترام به تنوع‌های قومی، جغرافیایی و تاریخی کسب می‌شود.


وی با اشاره به اینکه همدان یکی از پایتخت‌های ایران در ادوار مختلف با گنجینه‌ای از مشاهیر و جاذبه‌هاست، اظهار کرد: بسیار خرسندم امروز فرصتی پیش آمد تا ما به مناسبت انتخاب همدان به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای آسیایی در سال 2018 به همدان بیاییم.


مدیرکل دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه با بیان اینکه 22 اثر ملموس تاریخی و فرهنگی و 14 اثر معنوی ثبت شده است، ادامه داد: اکنون ما به دنبال شناساندن مؤلفه‌های فرهنگی و هنری و تمدن‌ساز ایران به عنوان گنجینه‌ای از تمدن چند هزار ساله بشری هستیم که بخشی از آن توسط یونسکو ثبت شده است. ما امروز به دنبال شناساندن مولفه‌های فرهنگی و هنری و تمدن‌ساز ایران به عنوان گنجینه‌ای از تمدن چندهزار ساله بشری هستیم که بخشی از آن توسط یونسکو ثبت شده است.


داتو رستم یحیی سفیر کشور مالزی نیز  گفت: نسبت به ما تحریمی صورت بگیرد یا نگیرد ما با ایران ادامه همکاری خواهیم داد و از این پس روابط ما با این کشور بسیار دوستانه‌تر خواهد بود.


وی ضمن تشکر از استاندار همدان، اظهار کرد: ایران به ویژه همدان دارای شگفتی‌های تاریخی و تمدنی بسیاری است. متاسفانه با وجود تمام پتانسیل‌های همدان، هنوز به به عنوان مقصد گردشگری انتخاب نشده بنابراین نیاز است که مسئولان این استان تلاششان را چند برابر کنند.


رستم یحیی یادآور شد: در مالزی تاریخچه قدیمی‌ترین ساختمان فقط به 500 سال پیش برمی‌گردد اما در ایران بناهایی وجود دارد که تاریخچه هزار ساله دارند، ما برای توسعه گردشگری مجبور هستیم دست به ساخت بناها و آثار بزنیم اما ایران دارای این پتانسیل هست، اما جای سوال است که با وجود این موارد چرا به مقصد گردشگری تبدیل نشده است؟


وی با اشاره به اینکه بنده بسیاری از استان‌های ایران را دیده و تحت تأثیر قرار گرفته‌ام، اضافه کرد: ایران به قدری زیباست که فرزندان خود را برای بازدید از این ظرفیت‌ها به اینجا آورده‌ام چرا که اینجا دارای طبیعت بسیار خوبی است و علاقه دارم به کویر لوت بروم.گردشگری باعث نزدیکی مردم به یکدیگر می‌شود، دوستی کشورها بیشتر شده و تعاملات اقتصادی نیز دو چندان می‌شود برهمین اساس روابط دولت‌ها با یکدیگر نیز تسهیل می‌شود.


وی با بیان اینکه نسبت به مردم ایران حسادت می‌کنم، گفت: هر گردشگری که به ایران پا بگذارد قطعا پشیمان نخواهد شد چرا که علاوه بر طبیعت و آثار گرانقدر این مرز و بوم مردمان ایرانی بسیار خونگرم و مهمان نواز هستند.


سفیر مالزی در بخش دیگری از سخنانش گفت: ما در مالزی هر ساله حدود 28 میلیون گردشگر جذب می‌کنیم. این تعداد باعث درآمد 15 میلیارد دلاری ما از این راه شده و از این طریق نیز یک میلیون و 700 هزار شغل ایجاد کرده‌ایم.

جذابیت زندگی سنتی در عصر مدرنیته

به گزارش ایرنا صنایع دستی، آداب و رسوم، غذاهای محلی و سبک زندگی عشایر این استان مرزی از ظرفیت های بی بدیل گردشگری به شمار می رود؛ ظرفیتی که نیازمند سرمایه گذاری بخش خصوصی با ارزش افزوده بالا و عزم همگانی جهت تامین زیرساخت های لازم است. 

وجود 336 روستای ویژه سکونت عشایر در آذربایجان غربی نیز زمینه لازم برای رونق بوم گردی و جذب گردشگران علاقه مند به زندگی سنتی را فراهم کرده است. 

عشایر این استان که به رنگین کمان اقوام و ادیان الهی شهرت دارد، در گذر زمان همچنان ساختار فرهنگی و اجتماعی قبیله ای خویش را حفظ کرده اند و دیدن همین سنت ها جذابیت های بسیاری برای مسافران دارد. 

به گفته مدیرکل امور عشایر آذربایجان غربی 37 مرکز گردشگری در 11 شهرستان عشایرنشین این استان شناسایی شده که از ظرفیت بالایی برای طبیعت گردی و جذب گردشگر برخوردار است. 

بهرام زینال زاده با اشاره به ظرفیت های بالقوه گردشگری مناطق عشایری ارومیه، بیان کرد: آبشار سولک، دریاچه دوقلوی کوه بی چول، دریاچه مام شیخ در ارتفاعات دالامپر، دریاچه گر زرین، آبشار سوله دکل، ارتفاعات بوز سینا، ارتفاعات دالامپر، آبگرم هفت آباد، تفرجگاه دره بنار و ارتفاعات بره سور از مناطق گردشگری عشایرنشین ارومیه به شمار می رود. 

وی افزود: وجود مراکز تفریحی از جمله آبشارها، دریاچه های طبیعی، چشمه های آب معدنی، جنگل ها و ارتفاعاتی با چشم اندازهای طبیعی در شهرستان های خوی، سلماس، اشنویه، ماکو، چالدران، شاهین دژ، مهاباد، پیرانشهر، سردشت و نقده به عنوان ظرفیت های گردشگری عشایر در این استان مطرح است. 

وی با اشاره به اینکه زیرساخت های جذب توریسم باید در مناطق عشایری آذربایجان غربی فراهم شود، گفت: مناسب سازی این مناطق می تواند لذت کوهپیمایی و طبیعت گردی را به گردشگران داخلی و خارجی هدیه کند. 

به گفته وی زنده کردن حس گردش و آشنایی با مناطق زیبای کوهستانی و جنگلی در جامعه، همچنین بازدید از سیاه چادرهای عشایری و تولیدات ارگانیک عشایری و صنایع دستی منقش و زیبای عشایر می تواند مردم را با فرهنگ، آداب و رسوم و طبیعت این مناطق آشنا کند. 

وی ادامه داد: با استفاده مناسب از توانمندی های عشایر برای رونق اقتصاد در زمینه های مختلف می توان به توسعه اقتصادی و اشتغال استان کمک کرد. 

مدیرکل امور عشایر آذربایجان غربی با اشاره به استفاده مناسب از ظرفیت های عشایر در استان، گفت: با توجه به نبود ساختار و اطلاع رسانی مناسب جهت شناسایی و سازماندهی تورها و گردشگران داخلی و خارجی، به طور مطلوب از ظرفیت های گردشگری عشایر استان استفاده نشده است. 

زینال زاده افزود: تعامل با اداره کل میراث فرهنگی می تواند زمینه حضور گردشگران در مناطق عشایری و بهبود معیشتی آنان را فراهم کند. 

وی با اشاره به جمعیت عشایری آذربایجان غربی اضافه کرد: 103 هزار و 927 نفر از جمعیت استان عشایر است که در 16 شهرستان و یکهزار روستا زندگی می کنند. 

وی با اشاره به اینکه عشایر استان 60 هزار هکتار از زمین های کشاورزی را در اختیار دارند، بیان کرد: 2 میلیون و 670 هزار هکتار اراضی مرتعی در این استان وجود دارد که از این مقدار یک میلیون و 600 هزار هکتار تحت پوشش عشایر استان است. 

وی گفت: در آذربایجان غربی حدود 16 هزار خانوار عشایری با بیش از 2 میلیون راس دام زندگی می کنند که تولید حدود 20 درصد فرآورده های لبنی این استان را برعهده دارند. 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی نیز با اشاره به اینکه عشایر از فرصت های گردشگری این استان به شمار می رود، گفت: آشنایی با آداب و رسوم، صنایع دستی و غذاهای سنتی و محلی عشایر از مهمترین عوامل جذب گردشگران داخلی و خارجی است. 

وی با اشاره به اینکه گردشگران علاقه مند هستند تا از نزدیک با نحوه زندگی عشایر آشنا شوند، افزود: کمپ های ویژه ای در برخی از استان ها ایجاد شده است که وظیفه اسکان و پذیرایی گردشگران داخلی و خارجی را برعهده دارند. 

جلیل جباری با بیان اینکه روستاهای آذربایجان غربی از نظر آثار باستانی و طبیعت ویژگی خاص دارد، گفت: توسعه صنعت بوم گردی و گردشگری نیازمند همکاری و همگامی دستگاه های مرتبط است. 

وی ادامه داد: حمل و نقل، امکانات بین راهی، سرویس های بهداشتی و تاسیسات بین راهی باید با همکاری دستگاه های مرتبط ساماندهی شود. 

جباری به ظرفیت های نهفته گردشگری در روستاها و مناطق عشایری اشاره کرد و گفت: مرمت اماکن تاریخی روستاها جزو اولویت های سازمان میراث فرهنگی است. 

وی در خصوص بسته حمایتی سازمان میراث فرهنگی بیان کرد: بسته حمایتی شامل ایجاد اقامتگاه های بوم گردی و روستایی، اکوکمپ های روستایی وعشایری، طرح ها و بازارچه های تولیدی با رویکرد گردشگری، ایجاد‌ رستوران های سنتی در مناطق روستایی و عشایری و ساماندهی چشمه های آب گرم های محلی است. 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی ادامه داد: اگر صنعت گردشگری عشایری و روستایی در استان توسعه یابد می توان سطح درآمد و اشتغالزایی این قشر را افزایش داد. 

به گزارش ایرنا آذربایجان غربی سومین استان کشور به لحاظ برخورداری از جمعیت عشایری است و حدود 15 هزار و 599 خانوار عشایری با جمعیتی بالغ بر 104 هزار نفر در این استان زندگی می کنند که 3.5 درصد جمعیت استان را تشکیل می دهند. 

عشایر استان 12 ایل و 21 طایفه مستقل بوده و 16 شهرستان استان دارای عشایر و 336 روستا نیز ویژه عشایر است.